ЖЕЛЕЗНИК

Портал

нед02242019

Ажурирано10:06:00 PM

Back Ви сте овде: Почетна Окружење Мени Окружење Библиотека Ђура Јакшић

Библиотека Ђура Јакшић

Реновирана библиотека у Железнику почела са радом

ОВДЕ МИ ЈЕ ЛЕПО

Библиотека Ђура Јакшић је огранак матичне библиоте на Чукарици. Постоји још од 1954.године и, поред школе, једна је од најстаријих васпитно-образовних институција у Железнику. Одувек је била на лепом месту у главној улици у насељу, поред које се свакодневно пролази и - улази.

Генерације ђака, али и свих других Железничана долази у библиотеку да прочита књигу, новине, на трибине и сусрете са песницима. Некада је посета било много више, јер су кућне библиотеке биле ретке, а и сиромашније од данашњих. Генерације деце и одраслих прошло је кроз њена врата, а нису улазили само они, који су зазирали од књиге.

У библиотеци могу да се позајмљују, али и читају књиге и штампа. Читаоница је одвојена, док је са посебном пажњом неговано, развијано и омасовљавано дечије одељење.

ДЕЧИЈЕ ОДЕЉЕЊЕ

 

Ове године, у априлу 2011. завршено је реновирање библиотеке и она је, на радост својих, верних чланова опет почела са радом. С обзиром да је зграда стара реновирање је обухватило све: столарију, под, намештај а средства је обезбедио град Београд.

- Нисмо радили годину дана, али наши чланови су могли, у свакој библиотеци у граду да посуде књигу на читање. Иначе, сваки читалац, који поседује нашу чланску карту може да узме 7 књига истовремено, али је дужан да их врати или продужи рок за враћање – каже Слађана Плавшић, библиотекарка.

У просеку, библиотека у Железнику броји око 1.800 чланова, а с обзиром да је ове године каснила са радом скоро четири месеца, до сада је учлањено око 1.300 корисника.

Међутим, последњи квартал године је време када се људи интезивно учлањују у библиотеку. То је повезано са Сајмом књига, али и попустима за одређене категорије и групе корисника.

УНУТРАШЊОСТ БИБЛИОТЕКЕ

 

- Појединачна чланарина је 1.200, а месечна 250 динара - каже библиотекарка Плавшић. – Када се плаћа породична чланарина, онда је то по 600 динара за сваког члана, што је, свакако стимулисање овог вида учлањивања. Деца такође плаћају по 600, а пензионери до 65 година старости 400 динара. Старији од 65 година могу узимати књиге на читање бесплатно. Сада је време колективног учлањивања тако да се месечно учлани и по 400 читалаца!

 

Преко 300 основаца годишње се учлани у библиотеку у Железнику, али и стотинак пензионера. О томе говори податак да се Горан Николић учланио у библиотеку у Железнику пет година по њеном отварању - 1959.године! Он поздравља реновирање библиотеке, иако сматра да је то требало урадити раније и каже да би вредело обновити стару праксу понуде разноврсне дневне и периодичне штампе у читаоници библиотеке.

 

КЊИГА УТИСАКА

- Овде ми је лепо - написала је мама уместо Милице Станковић, која, још увек не зна да пише. Она радо долази у библиотеку и, према ономе колико је све занима и колико времена проводи у њој, биће једна од највернијих љубитеља књига библиотеке Ђура Јакшић у Железнику.

 

- Библиотечки фонд је разноврстан, али се, због ученика и студената приоритет даје ученичкој лектири. Све што им треба за школу ученици могу наћи у библиотеци, под условом да се не чека задњи моменат за читање лектире, мада најчешће има по неколико примерака таквих књига. Поред лектире млади најчешће читају књиге са љубавном тематиком, трилере и научну фантастику - каже библиотекарка.

 

- Годишњи сајам књига увек доноси нове књиге и обогаћује библиотечки фонд, мада је потребно неколико месеци да се књиге обраде и стигну до сваке библиотеке, али је важно да нове књиге дођу на наше полице – каже Слађана Плавшић и показује Књигу утисака, део у којем је записана радост и усхићење због новог, светлог и удобног простора библиотеке:

- Срећна сам да сте обновили библиотеку! Са 3 године сам начинила прве кораке писмености у овој кући писмености. Особље је увек спремно за сарадњу и стручну, али и људску помоћ – записала је Миланка Несторовић, док је Снежана Михаиловић кратко забележила: „Овде се дружим са библиотеком и књигама.“

 

Некада је библиотека имала и приватне дародавце књига. Многи, сада већ стари и пожутели листови носе имена власника, који су их добијали неком пригодом: за успех у школи, на неком такмичењу, или су их, једноставно, узимали и даривали из своје, кућне библиотеке. Данас, библиотека више не прима књиге од дародаваца. Разлог: нема места за складиштење!

Било је говора да се простор изнад библиотеке надгради, да се оформи читаоница за студенте и депо за књиге, али, још ће се чекати на реализацију те идеје. Само да не буде пола века, као што се чекало на реновирање библиотеке.

 

Забележила: Хана Беатовић

Фото: Немања Обрадовић